Schipper mag ik over varen

Ledeberg Breekt uit ijvert nog steeds voor een fietsbrug over de Schelde. Om deze eis kracht bij te zetten, leggen we samen met Samenlevingsopbouw Gent, Gents Milieu Front, de Fietsersbond Gent, Wijkcomité Ottergemse Dries en Op Wielekes op vrijdag 20/06 om 15u een veerdienst voor fietsers in.

We vragen dat de stad, samen met het Vlaams Gewest en Waterwegen & Zeekanaal, snel concrete plannen maakt, zodat één van de zwakste schakels uit het Gents fietsnetwerk wordt weggewerkt. Om het potentieel aan te geven verzamelde Ledeberg Breekt Uit het voorbije jaar meer dan 1000 handtekeningen. Tekenen kan nog op http://www.ipetitions.com/petition/fietsbrug-ledeberg/ In het najaar willen we deze graag bij de nieuwe minister van mobiliteit gaan afgeven.

Afspraak 15u aan Tuin van Heden (Meierij). De veerdienst vaart een uur.

Image

Lees volledig persbericht:

 Wie dagelijks met de fiets (of te voet) vanuit de zuidoostelijke rand rond Gent richting Gent Sint-Pieters pendelt, weet dat je eens in Ledeberg aangekomen slechts 2 keuzes hebt:

  •  De Sint Lievens poort : sinds jaar en dag in alle nationale media aangegeven als één van de zwarte punten voor zachte weggebruikers in Vlaanderen
  • Knooppunt Bellevue-Stropbrug-Burggravenlaan waar het Agentschap Wegen en Verkeer de fietser bij de heraanleg van het verkeersplein simpelweg vergeten is, waardoor het kruispunt fietsend oversteken in bepaalde richtingen zelfs illegaal is.

 Het fietspad op de brug op de Achilles Heyndrickxlaan in Gent (beter bekend als de ‘Stropbrug’) is al lang een zwak punt in het fietsnetwerk van Gent. Uit tellingen van zowel stad Gent als de Fietsersbond bleek dat nu reeds elke ochtend tussen 7u30 en 8u30 800 fietsers de Stropbrug nemen. De Stropbrug zelf is heel wat verbeterd sinds de nieuwe belijning van een jaar geleden, maar het wegdek blijft erg slecht en er zijn verschillende gevaarlijke kruisingen.

 Sinds 2004 zijn er plannen om, als alternatief voor de Stropbrug, een fietsbrug te bouwen over de Schelde, van de Frans De Mildreef naar de Moutstraat. Deze plannen bestaan voorlopig enkel op papier. Met een fietsbrug over de Schelde hoef je de Stropbrug niet meer te nemen. Bovendien wordt de route voor voetganger en fietser niet alleen veiliger, ze wordt ook een stuk korter.

 Fietsers vanuit Sint-Amandsberg, Gentbrugge, Ledeberg en Merelbeke zouden de brug kunnen gebruiken voor hun verplaatsingen naar Gent-Sint-Pieters, het UZ, Kristallijn, en de Ghelamco arena. De brug zou ook een antwoord zijn voor een ontsluiting voor de mensen van Ledeberg naar de volkstuinsite “Warmoezeniers vzw”

Fietsers uit de tegengestelde richting, vanaf Zwijnaarde, de stationswijk, Nieuw Gent, kunnen via de fietsbrug onder meer de UCO-site bereiken en de Ledebergse markt. Veel kinderen uit Ledeberg en Gentbrugge moeten de oversteek van de Schelde maken om naar school te gaan. In de Moutstraat wordt de kleuterschool zelfs uitgebreid tot volwaardige lagere school, waardoor er nog meer kinderen van Ledeberg zullen worden opgevangen. Het merendeel van die kinderen wordt nu met de auto gebracht, omdat fietsen over de Stropbrug geen optie is.

 Een fietsbrug over de Schelde heeft omwille van haar centrale en strategische ligging een immens potentieel. Voor de Fietsersbond, het GMF, Samenlevingsopbouw, Wijkcomité Ottergemse Dries en Ledeberg Breekt Uit is het duidelijk dat het meer dan de moeite is om op korte termijn de investering te doen.

We vragen dat de stad, samen met het Vlaams Gewest en Waterwegen & Zeekanaal, snel concrete plannen maakt, zodat één van de zwakste schakels uit het Gents fietsnetwerk wordt weggewerkt. Om het potentieel aan te geven verzamelde Ledeberg Breekt Uit het voorbije jaar meer dan 1000 handtekeningen. Tekenen kan nog op http://www.ipetitions.com/petition/fietsbrug-ledeberg/ In het najaar willen we deze graag bij de nieuwe minister van mobiliteit gaan afgeven.

  Afspraak:

vrijdag 20 juni 15u Meierij 178 (Tuin van Heden)

 Meer info

https://www.facebook.com/events/1516364888592358/

Deze actie is een samenwerking van Samenlevingsopbouw Gent, Op wielekes (www.opwielekes.be), Ledeberg Breekt Uit (https://ledebergbreektuit.wordpress.com/)

Fietsersbond Gent (http://fietsbult.wordpress.com/), GMF (http://www.gentsmilieufront.be/)

Een gedachte over “Schipper mag ik over varen

  1. Pingback: Ledeberg vraagt extra brug voor fietsers naar station | Project 9050

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s